1. Toekomst marinierskazerne
Waarom gaat de marinierskazerne verhuizen?
De marinierskazerne gaat verhuizen vanwege ruimtegebrek en het ontbreken van de mogelijkheid om uit te breiden of in te breiden. Het besluit om de kazerne te verplaatsen is in 2012 genomen door de minister van Defensie.
Hoe komt het terrein er na vertrek uit te zien?
Dat is nog niet bekend: de gemeente, de provincie en het Rijksvastgoedbedrijf gaan nu juist onderzoeken wat wenselijk en mogelijk is, met de uitkomst daarvan wordt een ontwikkelingskader opgesteld. In het komende participatieproces is gelegenheid om op allerlei manieren ideeën aan te dragen, als input voor het ontwikkelingskader. Binnen de randvoorwaarden is nog veel mogelijk.
Blijven de gebouwen staan?
Dit hangt af van de technische mogelijkheden en de nieuwe functie. De verwachting is nu dat een deel van de gebouwen wordt behouden en een deel wordt afgebroken. Nadenken over de gebouwen is een onderdeel van het ontwikkelingskader.
Wat gebeurt er met het bosgebied?
Het bosgebied is beschermd omdat het in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt. De overheden hechten veel waarde aan de bosrijke omgeving van de marinierskazerne. Deze blijft dan ook als functie behouden, ook wordt bekeken of de groenstructuur verbeterd kan worden.
Mag ik straks over het terrein lopen?
Dat hangt af van de toekomstige functies en initiatieven. Het bosgedeelte is nu al openbaar toegankelijk.
Wat gebeurt er met de standbeelden en andere objecten die bij de mariniers horen?
Het Korps Mariniers is gehecht aan zijn objecten en zal deze meenemen naar de nieuwe kazerne in Vlissingen. Er wordt nog gezocht naar ideeën en financiële dekking voor objecten die later herinneren aan de aanwezigheid van de marine.
2. Verkoopproces
Gaat het Rijksvastgoedbedrijf het hele gebied verkopen?
Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt alle grond en gebouwen die geen functie meer zullen hebben voor het Rijk. Of het terrein aan één partij of in meerdere delen verkocht gaat worden is nog niet duidelijk.
Kan ik mijn belangstelling al kenbaar maken?
Het Rijksvastgoedbedrijf is geïnteresseerd in ideeën van marktpartijen en initiatiefnemers. Er wordt een lijst bijgehouden van potentiële geïnteresseerden, zodat zij geïnformeerd kunnen worden wanneer het verkoopproces start. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat niet in op ad-hoc verzoeken – en afgezien van de zogeheten reallocatieprocedure krijgt niemand voorrang .
Hoe wordt de verkoopwaarde van het terrein bepaald?
Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor al het vastgoed van het Rijk. Zodra dit vastgoed geen functie meer heeft voor het Rijk, zorgt het Rijksvastgoedbedrijf voor de verkoop. Dit doet zij met oog voor, en in samenwerking met, de omgeving.
Op het moment is er nog geen waarde vastgesteld voor het terrein. Dat kan ook nog niet, omdat door de bestemming ‘Maatschappelijk, Defensie’ alleen gebruik door Defensie mogelijk is. Nadat is besloten over het ontwikkelingskader en als het verkoopproces daadwerkelijk start, zal op basis van het kader een taxatie worden gedaan gebaseerd op de nieuwe bestemmingsmogelijkheden. Deze waarde zal de ondergrens vormen voor het verkoopproces. Voor het geval dat andere overheden gebruik willen maken van hun voorkeurspositie om een terrein te kopen, gebeurt dit meestal voor deze waarde.
Wordt het terrein niet verkocht aan een andere overheid, dan wordt het aangeboden op de markt. Het Rijksvastgoedbedrijf hanteert bij de verkopen de principes transparant, openbaar en marktconform. In de wet Regeling Materiaalbeheer Rijksoverheid 2006 is vastgelegd dat het Rijksvastgoedbedrijf moet verkopen voor een marktconforme prijs. Om te komen tot de marktconforme prijs wordt het vastgoed aangeboden op de vrije markt. Wat marktconform is, is dus afhankelijk van de biedingen die worden gedaan. Transparant en openbaar betekenen dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om mee te doen aan de verkoopprocedure. Het beleid is om verkopen van het Rijksvastgoedbedrijf aan te bieden op biedboek.nl.
Als het Rijksvastgoedbedrijf zou verkopen voor een lagere prijs dan wat de marktconforme waarde wordt geacht, dus een getaxeerde waarde of een prijs tot stand gekomen door marktwerking kan sprake zijn van staatssteun. Dit is binnen de EU verboden. Wel kan gezegd worden dat verschillende bestemmingen andere marktwaardes hebben, zo is de marktwaarde van ‘natuur’ of ‘maatschappelijk’ lager dan van ‘wonen’.
3. Proces en besluitvorming
Wat is de rol van het Rijksvastgoedbedrijf?
Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor al het vastgoed van het Rijk. Zodra dit vastgoed geen functie meer heeft voor het Rijk zorgt het Rijksvastgoedbedrijf voor de verkoop. Dit doet zij met oog voor, en in samenwerking met, de omgeving.
Wat is de rol van de gemeente?
De gemeente beoordeelt voorgenomen ontwikkelingen in het plangebied en is verantwoordelijk voor de zorgvuldige uitvoering van de ruimtelijke procedures voor de herontwikkeling van het plangebied. Daarnaast is de gemeente kaderstellend voor de gemeentelijke belangen en stelt de gemeente het bestemmingsplan vast voor een nieuwe bestemming. Tot slot gaat de gemeente over bouw- en sloopvergunningen.
Wat is de rol van de provincie?
De provincie is betrokken vanuit provinciale ruimtelijke kaders en belangen op het gebied van onder meer mobiliteit, kantoren, waterwingebieden, natuur, cultuurhistorie en archeologie zoals beschreven in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en Provinciale Ruimtelijke Verordening.
Wat is de gezamenlijke opgave?
De drie overheden hebben in de intentieovereenkomst samen vastgelegd dat ze elkaar zien als strategische partners om te komen tot een nieuwe bestemming van het terrein. Alle partijen zijn gebaat bij een zorgvuldig proces op basis van goede samenwerking.
Wat wass de betrokkenheid van Terra Incognita?
Terra Incognita organiseerde namens de drie overheden het participatieproces, en maakte het ontwikkelingskader. Hierbij zette Terra Incognita ondermeer de disciplines stedenbouwkunde, landschapsarchitectuur, communicatie en planeconomie in.
Wie beslist er over de toekomst van het terrein?
Partijen beslissen zoveel mogelijk in gezamenlijkheid over de toekomst van het terrein en het ontwikkelingskader, ieder vanuit de eigen rol en bevoegdheid. De partijen zijn alle drie vertegenwoordigd in de stuurgroep. Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor de verkoop van het terrein en beslist over het verkoopproces. De provincie ziet erop toe dat in voldoende mate aan haar ruimtelijke kaders en belangen tegemoet wordt gekomen. De gemeente neemt een besluit over de mogelijke toekomstige nieuwe functies door het ontwikkelkader in de gemeenteraad definitief vast te stellen en dit vast te leggen in het bestemmingsplan. De partijen hebben hun samenwerking vastgelegd in een intentieovereenkomst.
Wat gebeurt er nadat het ontwikkelingskader is vastgesteld?
De overheden hebben afgesproken dat dan de reallocatieprocedure voor gemeente, provincie en waterschap doorlopen wordt. Zij kunnen dan een beroep doen op een voorkeurspositie om het terrein te kopen. Na vaststelling van ontwikkelingskader worden vervolgstappen (planologische verankering, herbestemming, verkoop) gezet. De intentie is om dit proces vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst.
Waar kunnen participanten over meedenken, en waarover niet?
De participanten kunnen meedenken over de toekomst van het terrein binnen de randvoorwaarden. De inbreng van participanten heeft de status ‘advies’, uiteindelijk beslissen de overheden wat wel en niet onderdeel uitmaakt van het ontwikkelingskader.
4. Participatie
Wanneer begon de participatie?
Het participatieproces startte met de ‘Dag van de Kazerne’ op 1 februari 2017.
Wie bepaalde wie er in het werkteam komen?
Terra Incognita keek naar een goede afspiegeling van representanten. Zij vonden omwonenden en vertegenwoordigers van belangenorganisaties met verschillende achtergronden, leeftijden en belangstellingen.
Waar moet ik zijn als ik wil meedenken of meehelpen?
Er zijn verschillende vormen waarin u kunt meehelpen met het maken van het ontwikkelingskader. Op deze website kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief, u blijft dan op de hoogte van de mogelijkheden.
5. Planning
Wanneer gaan de mariniers weg?
De mariniers verhuizen als een nieuwe kazerne is opgeleverd.
Wat is de planning van het participatieproces
U vindt de planning van alle participatiemomenten hier.
6. Meer informatie
Hoe kan ik op de hoogte blijven?
Op deze website kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Daarnaast zijn er een Facebookpagina (Marinierskazerne Doorn), Instagramaccount (mkdoorn) en Twitteraccount (MarinierskazerneDoorn / @MKDoorn).